Home Over Trommelen Tweewielers

Over Trommelen Tweewielers

De historie van Trommelen Tweewielers

Stap binnen in de historie van Trommelen Tweewielers, waar elke generatie een verhaal vertelt van vakmanschap.

Trommelen Tweewielers historie - Het pand in de jaren '30

TERUGBLIK OP RUIM 110 JAAR TROMMELEN TWEEWIELERS

Vlak na de Eerste Wereldoorlog begint Martien Trommelen in een voormalige paardenstal aan de Bredaseweg 34 in Oosterhout een fietsenmaker bedrijfje. Het vak heeft hij geleerd tijdens zijn diensttijd in Zeeland. In 1920 trouwt Martien met Johanna Akkermans en ze krijgen zeven kinderen. Het is een zware tijd; gereedschap en materiaal zijn schaars. Met een oud biljart als werkbank en een stapel sigarenkistjes als magazijn wordt het toen nog kleine bedrijfje ingericht. Martien is handig, eigenhandig bouwt hij uit een stapel buizen fietsen en verkoopt deze voor zo’n twintig gulden. Van deze verkoop alleen kon het gezin niet leven en dus pakt hij van alles aan om geld te verdienen. Zo verkoopt hij ook rookwaar, doet laswerk en begint hij zelfs, met geleend geld, een taxibedrijfje. Zoon Piet herinnert zich nog verhalen uit die tijd: “Vader stond te werken van ’s ochtends vroeg totdat het donker werd. Er was altijd te weinig geld, dus veel werd gedaan met ruilhandel”. In de jaren ’30 gaan de zaken beter en op de plaats van de paardenstal kon Martien een nieuw pand laten bouwen. Het gezin gaat boven de zaak wonen.

Trommelen Tweewielers historie 2 - Piet in jonge jaren

Piet Trommelen: van allerlei nevenhandel tot grootste fietsenzaak van Oosterhout

Zoon Piet is een van de jongsten van het gezin, waarvan iedereen regelmatig meehelpt in de zaak. “Het was maar een klein pandje hoor”, vertelt Piet. “Er konden nét acht fietsen staan en boven hadden we voor zeven kinderen twee slaapkamers”. Als Piet Trommelen begin jaren ’50 van de vorige eeuw tijdens een theepauze van zijn vader Martien te horen krijgt dat hij de aangewezene is om de fietsenzaak over te nemen, heeft hij het daar moeilijk mee. Piet is machinebankwerker en heeft het erg naar zijn zin bij machinefabriek Bonnier Louwerse in Geertruidenberg. Met tranen in zijn ogen dient hij daar omstreeks 1954 zijn ontslag in, want hij moest de zaak in. Piets vrouw Bep fluisterde Piet in dat hij Jan Stultjens (de over- buurman) ,die eveneens bij Bonnier Louwerse werkte, moest vragen of hij ook niet bij Trommelen wilde komen werken, en zo geschiede. Met de komst van de eerste bromfietsen gaan de zaken beter, het blijft echter hard werken. “Er werd nog steeds met weinig geld gehandeld”, weet Piet te vertellen. “Toen ik de zaak overnam in 1959 probeerde ik bij de banken geld los te krijgen om de handel goed op poten te zetten, maar overal kreeg ik nul op het rekest. Totdat een tante een kennis langs stuurde die wel wilde investeren. Met dat geld kon ik het bedrijfje helemaal opnieuw opzetten.” De handel in fietsen is echter seizoensgebonden, dus verkoopt Piet onder meer ook buitenboordmotoren, schaatsen en sleetjes. Vader Martien blijft ondertussen in de zaak werken. Piet: ”Vader en moeder bleven boven de winkel wonen en als pa zin had, kwam hij een handje helpen. Moeder overleed op 65-jarige leeftijd. Veel later leerde pa op zijn 80ste een andere vrouw kennen en is toen gestopt met werken”.

Trommelen Tweewielers historie 3 - Achterop de bromfiets Jan Stultjens

De handel in fietsen is echter seizoensgebonden, dus verkoopt Piet onder meer ook buitenboordmotoren, schaatsen en sleetjes. Vader Martien blijft ondertussen in de zaak werken. Piet: ”Vader en moeder bleven boven de winkel wonen en als pa zin had, kwam hij een handje helpen. Moeder overleed op 65-jarige leeftijd. Veel later leerde pa op zijn 80ste een andere vrouw kennen en is toen gestopt met werken”. Begin jaren ‘60 specialiseert Piet zich steeds meer tot fietsen- en bromfietsenhandelaar en stopt hij met zijn nevenactiviteiten. Piet is in die tijd een meester in het opknappen van fietsen. Het frame werd gemoffeld, de wielen kregen nieuwe spaken, een nieuwe jasbeschermer, kettingkast en een schoon vlinderstuurke en klaar was Piet. “Dan zag je de klanten hier trots over de Markt rijden met hun zo goed als nieuwe ‘Trommelen Tweewielers’ fiets.” Piet en zijn vrouw Bep konden daar enorm van genieten! In 1970 wordt er flink verbouwd: de winkel wordt uitgebreid en omgetoverd tot een echte showroom en achter de winkel verschijnt een nieuwe werkplaats. Opa Martien gaat bij zijn nieuwe vrouw wonen en zo kan de bovenwoning ook bij de zaak getrokken worden. “We werden in één klap de grootste fietsenzaak van Oosterhout”, vertelt Piet, “én we konden extra personeel aannemen.” Piet werkte al vanaf het begin met Jan Stultjens. “Jan was voor mij een soort broer, hij had twee rechter handen en is bovendien een hele aardige vent waar je altijd van op aan kunt.”

Trommelen Tweewielers historie 4 - Van Links naar rechts Harald, Piet, Bep, Yvonne

Harald Trommelen: bromfietsen, racefietsen, mountainbikes en E-bikes

In 1985 kwam zoon Harald in de zaak, de derde generatie Trommelen intussen, enkele jaren later in 1991 kwam ook Haralds zus Yvonne de gelederen versterken. De verkoop van bromfietsen liep goed en ook het racefiets segment nam toe in populariteit. In 1990 was het echter gedaan met de populariteit van de bromfiets; de nieuwe generatie jeugd koos steeds vaker voor een scooter,. In 2003 werd besloten alle energie te richten op de verkoop van fietsen welke door de komst van de E-Bike in een stroomversnelling leek te komen. Ook werd er geïnvesteerd in de uitbreiding van het assortiment mountainbikes. Inmiddels was de winkel verhuisd naar de Bredaseweg 41, een voormalige autoshowroom met veel meer vierkante meters winkelruimte. Harald: “We konden doorgroeien met meer en vooral goed en vakkundig personeel.” In 2019 gaf Harald te kennen het stokje over te willen dragen.

Trommelen Tweewielers ambacht

Sam van der Put: “Een fantastische uitdaging!”

In 2010 begon Sam op 15-jarige leeftijd als zaterdaghulp bij Trommelen Tweewielers. Met hulp van enthousiaste collega’s die hem de kneepjes van het vak leerden, bleek Sam een snelle leerling. Na zijn opleiding voor rijwielhersteller kon hij meteen aan de slag bij Trommelen Tweewielers: eerst in de werkplaats, later ook in de winkel. Harald, enthousiast over de ontwikkelingen van Sam, zag er wat in hem te polsen om op termijn het bedrijf over te nemen. Sam was verrast maar het leek hem wel wat! Twee jaar later, op 1 jan 2021, nam hij het bedrijf definitief van Harald over.

KOM MET ONS IN CONTACT

Heeft u vragen of wilt u advies? Trommelen Tweewielers staat altijd voor u klaar. Neem contact met ons op via telefoon, e-mail of kom langs in onze winkel voor persoonlijke service en deskundig advies.